Ramadan

Ramadan

ramadanJust nu pågår Ramazan, eller Ramadan som vi säger på svenska, i alla muslimska länder. Ramadan infaller alltid på samma dag enligt den Islamska kalendern, vilket gör att den infaller med ungefär 11 dagars skillnad i vår kalender. I år så infaller Ramadan from 18 juni till 17 juli.

Under Ramadan får man inte äta, dricka, röka eller har sexuellt umgänge från soluppgång till solnedgång. Detta är för att man ska få en djupare kontakt med Allah och med sin religion. Man ska också känna en ödmjukhet och uppskattning för det som man har, fastan är ett rätt att reflektera över sitt liv. Det är också vanligt att muslimer ber oftare under Ramadanmånaden. Sjuka, barn, gravida och ammande kvinnor får lov att avstå helt från fastan.

När fastan sedan bryts på kvällen samlas ofta familj, släkt och vänner och äter tillsammans.

Efter 29 eller 30 dagar, beroende på vilket år det är, så avslutas Ramadan med Seker Bayrami – socker Bayram som är en storhelg. Då är det tradition att köpa och ge bort godis till grannar, nära och kära. Under Bayram är skolor och de flesta arbetsplatser stängda.

Här i Alanya är det dock väldigt svårt för rättstrogna muslimer att utföra Ramadan eftersom de måste arbeta väldigt hårt och under väldigt långa timmar. Många gör Ramadan under de dagar som är lite lugnare eller så dricker de vatten men avstår från mat och sexuellt umgänge medan fastan ska pågå.

Det finns också möjlighet att göra Ramadan under en annan tid på året som kompensation.

Om turist i Alanya märker man inte av Ramadan speciellt mycket. Det enda man kan märka är att en del turkar kan vara extra trötta och kanske inte så påstridiga vid försäljning och liknande, de orkar helt enkelt inte.

Under Bayram märks det tydligare eftersom alla banker, stora varuhus och vissa restauranger och affärer håller stängt under 3 dagar. Men eftersom många har turismen som leverbröd har de inte möjlighet att följa varken Ramadan eller Bayram fullt ut.

Man kan dock som turist visa hänsyn och inte äta eller dricka när man är ute och går utan endast göra det på restauranger och uteserveringar.

(Visited 64 times, 1 visits today)