Mer om Turkiet

Mer om Turkiet

Tänkte jag skulle fortsätta att berätta lite om Turkiet i störta allmänhet. Förra gången så pratade jag mycket om maten, så idag blir det om olika drycker som jag tycker man bör prova på.

 

 

turkiskt te

 

 

Den helt klart vanligaste drycken är te som dricks i små glas. Det finns tre olika sorter av te att välja på, turkiskt te, fruktte eller salvia te. Det vanligaste är dock det turkiska teet som är ett svart te. Detta te blir du ofta bjuden på efter maten på en restaurang eller när du förhandlar priset på Bazaaren.

 

 

Fruktterna är egentligen inte ett te utan att sockerpulver med smak av till exempel äpple eller granatäpple som kan drickas både varmt och kallt. Detta är mer vanligt att man blir erbjuden på Bazaaren, men det finns ofta att fråga efter på restauranger.
Salviate erbjuds inte så ofta till turister men det går att få. Detta är varmt vatten som hälls upp i de traditionella glasen och sedan lägger man i en bit torkad salvia. Detta är ett väldigt nyttigt och koffeinfritt te.ada cayi

 

 

 

 

 

 

Vill man inte dricka te så bör man prova det turkiska kaffet. Detta är ett finmalet rostat kaffe som kokas upp i en särskild kanna, ibrik, tillsammans med socker. Det hälls sedan upp i vackra små koppar. Man låter sedan sumpen sjunka en stund innan man dricker det. Och enligt traditionen så ska man ställa koppen upp och ned på faten och låta sumpen rinna ner längs kanterna, detta ska sedan gå att tyda för att förutspå ens framtid.

Turkiskt kaffe

 

salep

 

 

En annan väldigt god och traditionell dryck är Salep som är ett mjöl från en orkidé. Smaken är ungefär som varm vaniljsås med kanel.

 

 

 

 

 

 

 

ayran

 

 

Ayran är en annan väldigt vanlig dryck du hittar i Turkiet. Den har samma konsistens som vanlig mjölk med smakar mer som filmjölk. Väldigt bra för turister som kan ha känslig mage då Ayran innehåller väldigt mycket nyttiga tarmbakterier.

 

 

 

Då Turkiet är ett muslimskt land så dricker de oftast inte alkohol men i större städer och i turistorter så är det inga problem att beställa alkohol. Turkiet producerar även en helt del rött vin som är väldigt fint och bör absolut testas.

(Visited 564 times, 1 visits today)